Wyroby czekoladowe – dlaczego warto się nimi zajadać?

W dzisiejszym artykule spojrzymy bardziej dogłębnie na korzyści zdrowotne wynikające z zajadania się czekoladą, szczególnie tą gorzką. Wykonane z nasion drzewa kakaowego, wyroby czekoladowe są pełne przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Czy każda czekolada jest tak samo dobra?

Chociaż kakao samo w sobie jest gorzkie i kredowe, po zmieszaniu z mlekiem, cukrem i masłem przekształca się w jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przekąsek na ziemi, o czym można szybko się przekonać zaglądając na ferrero.pl. Jest to niesamowicie sprytna przekąska!

Te dodane jak wszyscy wiemy składniki smakują naprawdę dobrze, ale nie są tak dobre dla Ciebie, jak czekolada w swojej pierwotnej wersji – dlatego najlepiej szukać wyrobów czekoladowych o jak największej zawartości kakao (najlepiej od 70 – 85 procent).

Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, czy zmniejszyć poziom nękającego Cię stresu – nie szukaj dalej niż mały kawałek czekoladowego nieba! Sprawdź kilka niesamowitych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia czekolady w dalszej części artykułu.

Wyroby czekoladowe a idealna waga

Kto by pomyślał, że coś tak dobrego w smaku może pomóc w utracie wagi!? Ciemna czekolada sprawia, że czujesz się pełniejszy – co ogranicza Twoje łaknienie potraw:

  • słodkich
  • tłustych
  • słonych

Zaspokojenie swoich smakowych zachcianek za pomocą kilku kostek ciemnej czekolady może utrzymać Twoje porcje na wodzy i przybliżać o krok, jeśli chodzi o optymalne zdrowie.

Wyroby czekoladowe a zdrowie serca

Chociaż nie należy zamieniać sesji treningowych na czekoladę, ostatnie badania wykazały, że czekolada ma niesamowite korzyści dla układu sercowo-naczyniowego. Kostka ciemnej czekolady dziennie może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Większość zasług wynika z tego, iż w czekoladzie znajdują się flawonoidy, które są związkami przeciwutleniającymi, czyli zwiększają elastyczność żył i tętnic.

Wyroby czekoladowe a redukcja stresu

Wszyscy to znamy! Też przyznaj, że gdy czujesz się zestresowany i emocjonalny, wszystko, co chcesz zrobić, to sięgnąć tabliczkę czekolady i zjeść ją w całości!? Czekolada uwalnia uspokajające endorfiny, które zmniejszają poziom lęku i stresu. Jest też bogata w magnez, który jest certyfikowanym wzmacniaczem nastroju. Tylko upewnij się, że nie przesadzasz, ponieważ spożywanie dużych ilości cukru i tłuszczu może prowadzić do wzdęcia i przybierania na wadze. Stawiaj też zawsze na wysokiej jakości czekoladę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *