Poznaj właściwości dietetyczne ciecierzycy

Charakterystyka 

Ciecierzyca (inaczej cieciorka czy groch włoski) jest rośliną, która wcale nie występuje w przyrodzie dziko, jest więc tylko i wyłącznie rośliną uprawną. Od pewnego czasu o ciecierzycy mówi się i pisze coraz więcej. Dzieje się tak ponieważ coraz więcej ludzi interesuje się zdrowym trybem życia, ekologią, odpowiednim odżywianiem. A ciecierzyca jest podstawą wielu pożywnych i smacznych potraw przyrządzanych przy stosowaniu diety wegańskiej i wegetariańskiej jak hummus, falafele, a także potrawy wypiekane na mące z ciecierzycy. Ciecierzyca posiada ponadto liczne właściwości zdrowotne, którymi zajmiemy się w dalszej części tego tekstu.

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca jest niewątpliwie rośliną polecaną przez wielu specjalistów od zdrowego odżywiania. Ta roślina strączkowa posiada liczne zdrowotne właściwości, wśród których wymienić należy:

  • znaczące zmniejszenie frakcji tak zwanego „złego testosteronu”, który w niektórych wypadkach prowadzi nawet do miażdżycy i choroby wieńcowej, zawału i innych przewlekłych chorób serca i układu krążenia
  • wyraźne obniżenie ciśnienia krwi, co może być zbawienne dla niektórych pacjentów; dokonuje się ono poprzez wysoką zawartość potasu, który udrażnia naczynia krwionośne, dzięki czemu krew krąży bardziej swobodnie, na co wpływa też obniżenie poziomu sodu w organizmie
  • przyspiesza trawienie, a także obniża poziom glukozy, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na raka jelita grubego, co potwierdzają liczne badania
  • poprawia płodność, przez co w wielu kulturach jest stosowana jako jeden z najmocniejszych afrodyzjaków
  • zwiększa odporność organizmu, dlatego warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, gdy częściej dopada nas przeziębienie czy grypa
  • wpływa na poprawienie wyglądu włosów, stanu skóry, a także paznokci
  • wspomaga pracę tak ważnych organów wewnętrznych jak żołądek, trzustka, śledziona
  • jest ważnym czynnikiem pomagającym radzić sobie z cukrzycą
  • jest znakomitym źródłem białka, zwłaszcza w połączeniu z białkami zwierzęcymi, dlatego dobrą kombinacją jest, jak radzą dietetycy, danie zawierające ciecierzycę oraz mięso, ryby, jajka czy mleko
  • pomaga w przypadkach ciężkich zaparć (ciecierzyca zawiera błonnik, a w nasionach znajdują się oligosacharydy gazotwórcze, których organizm nie jest w stanie trawić)
  • według niektórych uczonych może pomagać w leczeniu bielactwa nabytego

Podsumowanie

Podsumowując, ciecierzyca jest rośliną strączkową, która posiada wiele zalet dla naszego zdrowia, jest świetnym źrodłem błonnika, obniża ciśnienie, pomaga w leczeniu niektórych chorób. Jest bazą lub dodatkiem dla wielu bardzo smacznych potraw, jak hummus, falafel, wybornych zup, kotletów, pierożków, krokietów, sałatek, ratatouille.

Dodaj komentarz