Żeliwne patelnie grillowe idealne w każdej kuchni

Współcześnie mamy dostęp do licznych urządzeń, które pozwalają każdemu miłośnikowi smacznej kuchni stworzyć ulubione dania. Popularna jest nie tylko tradycyjna kuchnia, ale także jej modyfikacje. Dowiedz się, dlaczego żeliwne patelnie grillowe cieszą się tak dużą popularnością oraz czym różnią się od siebie poszczególne modele.

Gotowanie w zdrowszej wersji

Wiele osób zwraca uwagę, nie tylko na to, co gotuje, ale także jak. Szybkie dania mają w sobie coraz więcej chemicznych związków, dlatego też są coraz rzadziej wybierane, zachęcając tym samym do samodzielnego przygotowywania posiłków w domu. Nic więc dziwnego, że żeliwne patelnie grillowe stają się coraz bardziej popularne. Pozwalają one na przygotowanie ulubionych dań bez tłuszczu lub z jej minimalną ilością. Dodatkowo są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają potrawy z grilla i chcą się cieszyć ich smakiem przez cały rok.

o wyróżnia żeliwne patelnie grillowe

Co sprawia, że akurat żeliwne patelnie grillowe są tak chętnie wybierane? Przede wszystkim wyróżnia je solidność i trwałość. Szacuje się, że nawet przy intensywnym użytkowaniu mogą posłużyć w kuchni przez wiele lat. Dodatkowo żeliwne patelnie grillowe pozwalają na obróbkę mięsa i warzyw w wysokich temperaturach bez ryzyka przypalenia poszczególnych składników. Należy przy tym pamiętać, że potrzebują one więcej czasu, żeby się nagrzać do pożądanej temperatury, przy czym lepiej utrzymują ciepło i rozprowadzają je. Dodatkowym atutem żeliwnych patelni grillowych jest fakt, że można używać ich także na płytach indukcyjnych.

Wybierz patelnię z powłoką

Poszczególne rodzaje patelni grillowych różnią się między sobą nie tylko materiałem, z którego są wykonane, ale także dodatkowymi powłokami. Jedną z najbardziej popularnych jest ceramiczna. Zazwyczaj wytwarzana jest ona z minerałów, gliny, które wypalane są w wysokich temperaturach. Powłoki ceramiczne docenianie są głównie za fakt, że są one odporne na zarysowania, potrawy nie przywierają, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni patelni. Kolejnym rodzajem jest teflon. Wyróżnia się on przede wszystkim niską ceną. Powłoki teflonowe także równomiernie rozprowadzają ciepło, zdecydowanie zmniejszają ryzyko przywierania potraw oraz są wygodne w czyszczeniu dzięki gładkiej powierzchni. Ostatnim rodzajem jest tytan. Powłoka ta jest najbardziej wytrzymała oraz trwała. Równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i zapobiega przywieraniu potraw. Podczas smażenie wymaga także minimalnej ilości oleju.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *