Czym jest soczewica?

Korzyści zdrowotne wynikające z soczewicy obejmują wysoką zawartość białka, lepsze trawienie, zdrowe serce, kontrolę cukrzycy, kontrolę raka, utratę wagi, rozwiązanie problemu niedokrwistości i lepszą aktywność elektrolityczną z powodu potasu. Jest dobry dla kobiet w ciąży, zapobiega miażdżycy i pomaga w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego.

Czym jest soczewica?

Soczewica to jadalne nasiona roślin strączkowych lub nasiona należące do rodziny motylkowatych. Składają się głównie z dwóch połówek pokrytych łuską. Oba nasiona mają kształt soczewki, i prawdopodobnie, dlatego nazywa się je Lens culinaris po łacinie. Są one również jednym z najstarszych znanych źródeł żywności, sięgającym ponad 9000 lat.

Soczewica może być spożywana z łuską lub bez niej. Przed wynalezieniem frezarek jedzono je z łuską. Łuska zawiera największą ilość błonnika pokarmowego. Po wynalezieniu procesu mielenia usunięto łuskę lub skórę i zniknęło włókno pokarmowe w soczewicy. Niektóre z popularnych rodzajów soczewicy obejmują soczewicę czarną, soczewicę czerwoną, soczewicę brunatną, fasolę mung, żółty groch, żółtą soczewicę, soczewicę macachiados, francuską zieloną soczewicę, grochówkę, fasolę, fasolę sojową i wiele innych odmian. Każdy kraj ma własną rodzimą grupę soczewicy, które są mniej więcej podobne i zapewniają te same korzyści.

Soczewica o wysokiej zawartości białka jest uważana za tanie źródło białka. Jest bogatym źródłem niezbędnych aminokwasów, takich jak izoleucyna i lizyna. Są również dobrym źródłem mikroelementów, takich jak witaminy i minerały.

Soczewica jest spożywana znacznie częściej w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Indiach. Indie mają największą liczbę wegetarian, a soczewica może być substytutem mięsa w dostarczaniu wymaganego białka. Jednym z bardzo dobrych sposobów na uzyskanie soczewicy jest czas po wykiełkowaniu, ponieważ zawiera ona metioninę i cysteinę. Te dwa aminokwasy mają ogromne znaczenie w budowaniu mięśni i wzmacnianiu organizmu. Metionina jest niezbędnym aminokwasem dostarczanym przez pokarm, a cysteina jest aminokwasem nie niezbędnym, który można następnie zsyntetyzować.

Wartość odżywcza soczewicy

Soczewica zawiera największą ilość białka pochodzącego z dowolnej rośliny. Ilość białka znalezionego w soczewicy wynosi, do 35%, co jest porównywalne do czerwonego mięsa, drobiu, ryb i produktów mlecznych. Soczewica zawiera węglowodany (15-25 gramów na 100 gramów). Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, a także mają niską ilość kalorii.

Inne znalezione składniki odżywcze to:

  • Molibden (jest jednym z ważniejszych pierwiastków śladowych w ludzkim organizmie).
  • Kwas foliowy.
  • Tryptofan (organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych).
  • Mangan
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Miedź.
  • Witamina B1.
  • Potas.

Soczewica jest również kolejnym źródłem związków fitochemicznych i fenoli. Wiadomo, że obie te organiczne substancje chemiczne zapewniają korzyści zdrowotne, ale mechanizm ich pracy nie został jeszcze określony. Często soczewica i mięso są porównywane ze względu na ich skuteczność, a wiele osób głosuje na mięso, jako najlepsze źródło białka. Prawdą jest, że soczewica nie zawiera wszystkich aminokwasów, ale ma mniejszą zawartość tłuszczu w porównaniu z mięsem.

Dodaj komentarz